Veselības ministrija, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) parakstītajuši sadarbības memorandu par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu.
Galvenokārt, pateicoties, LPUF iniciatīvai, memorandam izteikuši gatavību pievienoties 13 Latvijā iecienīti pārtikas uzņēmumi*. Pievienojoties dalībnieki apņemas savos produktos samazināt sāls, cukura vai piesātināto taukskābju daudzumu, tādējādi veicinot veselīga uztura pieejamību iedzīvotājiem. Uzņēmumus, kuri arī vēlas pievienoties Memorandam, aicinām vērsties LPUF!
“No vienas puses veselīga uztura un dzīvesveida paradumus otra cilvēka vietā izveidot nav iespējams un tā ir individuāla atbildība par savu un savas ģimenes veselību, tomēr arī valsts rīcībā ir instrumenti, lai veicinātu veselīgākas pārtikas patēriņu. Viens no šādiem instrumentiem ir daudzās Eiropas valstīs jau iedibināta un Pasaules Veselības organizācijas atzīta iniciatīva - brīvprātīga memoranda slēgšana starp valsti un pārtikas ražotājiem, kurā uzņēmumi apņemas pārskatāmā termiņā uzlabot savas ražotās produkcijas sastāvu, lai iedzīvotājiem veselīgās izvēles kļūtu arvien pieejamākas,” norāda veselības ministrs Daniels Pavļuts.’
“Pirms 100 gadiem lielākā daļa ēdienu, kas šodien ir veikalu plauktos, nemaz neeksistēja. Savukārt pirms 10 gadiem pārtikas ražotāju sortimentā vēl nebija tik daudz produktu dažādām iedzīvotāju grupām un vajadzībām, piemēram, cilvēkiem ar laktozes nepanesamību, veģetāriešiem vai vegāniem. Tas parāda, cik strauji mainās laiks un mūsu ēšanas paradumi un vajadzības, tāpēc pārtikas ražotāju uzmanības centrā pēdējo gadu laikā ir bijis veselīgs uzturs, kā mērķis, uz kuru doties.
Varu apliecināt, ka visa pārtikas nozare strādā, lai uzlabotu pārtikas sastāvu, lai radītu produktus ar iespējami mazāku cukura un sāls daudzumu vai vispār bez tiem, taču man ir patiess prieks un lepnums par pārtikas ražotājiem, kas pievienojušies šim memorandam. Covid laiks ir izaicinājumu pilns ikvienai nozarei, taču aicinu arī citus pārtikas ražotājus pievienoties memorandam, lai tas kalpotu kā papildu stimuls darbam pie veselīgākiem produktiem,” uzsver LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.
Memoranda mērķis ir uzlabot iedzīvotāju uztura paradumus, veicinot tādu pārtikas produktu pieejamību, kuriem ir samazināts piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzums. Pārtikas ražotāji, kas pievienosies memorandam, apņemas savos produktos samazināt piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzumu.
Iekļautas tādas pārtikas produktu grupas kā gaļas produkti, graudaugu produkti, produkti, kas ražoti no augļiem un dārzeņiem, saldēta gatavā pārtika, piena produkti, saldumi, dzērieni, kartupeļu izstrādājumi, mazu bērnu pārtikas produkti. Atbilstoši katrai produktu grupai noteiktajiem nosacījumiem piesātinātās taukskābes jāsamazina par 5 līdz 10%, cukurs par 5 līdz 20% un sāls par 5 līdz 10%.
Veselības ministrija pateicas memoranda tapšanā iesaistītajiem sadarbības partneriem – Zemkopības ministrijai, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijai, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācijai, Latvija Diētas ārstu asociācijai, Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrībai un pārtikas produktu ražotāju pārstāvjiem.
- SIA Cannelle Bakery
- SIA “Orkla Latvija”
- AS HKScan Latvia
- AS “Cēsu Alus”, ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs
- SIA “ILGEZEEM”, ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs
- SIA “Cido Grupa”
- SIA “Dona”
- SIA “Lāči”
- SIA “Saldus Maiznieks”
- SIA ’’Lielezers”
- SIA ’’Maiznīca Flora”
- AS ’’LPB’’ maiznīca Priekule
- SIA “Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne”
Sadarbības memorands par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu (DOCX)