Notiks diskusija par ilgtspējīgiem iepakojuma risinājumiem un to popularizēšanu Latvijā

EIT Food pārstāvniecība Latvijā kopā ar Zemkopības ministriju (ZM) un Latvijas pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF) 26. jūnijā rīko apaļā galda diskusiju “Ekosistēmas sinerģijas uzlabošana ilgtspējīga iepakojuma kontekstā”.  Diskusijā piedalīsies ministrijas pārstāvji, nozares eksperti un pārtikas ķēdes dalībnieki, kas diskutēs par izaicinājumiem un iespējamiem risinājumiem ilgtspējīga iepakojuma izstrādē un popularizēšanā Latvijā. EIT Food Pārstāvniecību Latvijā veido Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) konsorcijā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). EIT Food atbalsta Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT), kas ir neatkarīga ES struktūra.

Iepakojuma optimizācija ir komplekss risinājums, kura realizācijā jāiesaistās visdažādākajiem ekosistēmas dalībniekiem - sākot no iepakojuma ražotājiem, produktu ražotājiem / iepakotājiem, mazumtirgotājiem, atkritumu apsaimniekotājiem, patērētājiem un  likumdevējiem. Tikai  darbojoties  kopējā ekositēmā iespējams rast ilgtspējīgus risinājumus kopējai sistēmas cirkularitātei.   Aptverot ne tikai iepakojuma  materiāla  nomaiņu, bet  līdzi sekojošu iepakojuma tehnoloģiju optimizāciju un  funkcionalitātes nodrošināšanu, produktu derīguma termiņu saglabāšanu un  konkurētspējas aspektus ” uzsver Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja, LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava.

Ik gadu Latvijā tiek patērēts liels daudzums produktu un proporcionāli pieaug iepakojuma apjoms, kas pēc tā izlietošanas nonāk izgāztuvēs. LBTU pētījumu dati parāda, ka aptuveni 35% mazumtirdzniecības vietās pieejamo produktu ir iepakoti nepārstrādājamā vai grūti pārstrādājamā iepakojumā. Eiropas Savienībā aktīvi tiek diskutēts, kā samazināt izlietotā  iepakojuma apjomu un vienlaicīgi veicināt ilgtspējīga iepakojuma risinājumu izvēli. Līdz ar to ir gaidāmas būtiskas pārmaiņas un jaunas likumdošanas iniciatīvas.

Diskusijas mērķis ir identificēt un izstrādāt konkrētus pasākumus, lai uzlabotu ekosistēmas sinerģiju un veicinātu ilgtspējīga iepakojuma attīstību Latvijā. Šis mērķis ietver izaicinājumu apzināšanu un risinājumu meklēšanu, dalībnieku izglītošanu un iesaistīšanu, kā arī sadarbības veicināšanu starp visiem ekosistēmas dalībniekiem. Diskusiju būs iespējams vērot tiešsaistē un klātienē.

Datums: 26. jūnijs
Laiks: 10:00 - 14:00
Republikas laukums 2, Rīga, Latvija

Dalība pasākumā tikai reģistrējoties līdz 25. jūnija plkst. 12:00!
Vietu skaits klātienē ierobežots!


Papildu informācijai:

Ilze Laukalēja-Broka, PhD
EIT Food pārstāvniecības Latvijā vadītāja:
E-pasts: eitfood@lbtu.lv

Tālrunis: 25403999

Adrese: Rīgas iela 22B, Jelgava, LV-3004

https://www.lbtu.lv/lv/eit-food-parstavnieciba-latvija

https://www.eitfood.eu/in-your-area/latvia